Yasuragi Legionellasmitta

Yasuragi stänger – anställda har legionella

Risken för Legionella i vatten i publika fastigheter ökar när vattnet står stilla p g a lägre beläggning, samt när temperaturen sänks för att minska kostnaden för uppvärmning. Nedan en artikel i Expressen 230203 med text av Gusten Holm.

Yasuragi Hasseludden stänger sina lokaler på grund av legionellasmitta i personalen. Anläggningen hålls stängd tills miljöenheten vid Nacka kommun är klar med sin utredning.

 

– Det tror jag var klokt av dem, säger kommunens miljöchef Per Enarsson.

 

Yasuragis vd Anna Westerberg skriver i ett mejl:

 

– I skrivande stund har vi som försiktighetsåtgärd beslutat att stänga hotellet i väntan på myndigheternas beslut som väntas i mitten av nästa vecka.

 

På torsdagen rapporterade Expressen att personal på spa- och hotellanläggningen Yasuragi Hasseludden utanför Stockholm utreds sedan de visat symtom på legionellasmitta.

 

– Vi har sedan någon vecka haft kännedom om detta, och Yasuragi har gjort vad de har kunnat för att reducera risker, både för personal och för gäster, säger Per Enarsson.

 

Enligt Nacka kommuns miljöchef Per Enarsson är det två anställda som smittats. Det senaste provet har inte analyserats än, men tidigare prover har inte visat på förhöjda värden av legionellabakterier.

 

Man vet ännu inte om de smittade i personalen har samma bakteriestam, men utifrån det man nu vet betraktas det som sannolikt att de har smittats på jobbet. Miljöenhetens hypotes är att de har smittats i personalutrymmen.

 

– De är inte ute bland gäster, i poolen och i duscharna, utan de har ett eget vatten- och uppvärmningssystem för personalens utrymmen, säger Per Enarsson.

 

”Klokt av dem”

Anläggningen har bland annat höjt temperaturen för att döda eventuella legionellabakterier.

 

Vid 14-tiden på fredagen meddelade Yasuragi kommunen att man stänger.

 

– Yasuragi har på eget initiativ valt att stänga ner anläggningen tills utredningen är klar. Det tror jag var klokt av dem, även om vi inte hade gått in och stängt i det här läget, säger Per Enarsson.

 

Kort om Legionella
  • Legionella, eller legionärssjuka, är en svår lunginflammation. Den smittar genom inandning av små droppar med vatten som är förorenat av legionellabakterier.
  • Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.
  • Vanliga symtom är hög feber, ont i huvudet, ont i musklerna och svårigheter att anda.
  • Legionella behandlas med antibiotika och ibland behövs sjukhusvård.

Källa: 1177

 

Läs artikeln i sin helhet på Expressen här.

Dela inlägget

Add Your Heading Text Here