Trelleborgshem testar ny Legionellateknik

Foto: Ingar Lindholm från Byggkoll

Trelleborgshem testar ny legionellateknik

Läs om vår kund Trelleborgshem i Byggkoll, där de banbrytande arbetar med att bekämpa legionellabakterier i sina fastigheter med hjälp av Anolytechs teknik. Företaget räknar med att täcka nästan hela beståndet vid årsskiftet, och vill prova att sänka temperaturen på VVC:n i en av fastigheterna.

 

Trelleborgshem har än så länge installerat tolv maskiner i teknikrum runt om i beståndet. Maskinerna kommer från Anolytech och tekniken är utvecklad av företagets grundare Stefan Fischlein. Han berättar att tekniken från början är framtagen för jordbruks- och livsmedelssektorn, men att den också används inom vården. Hypoklorsyran dödar bakterier men är ofarlig för människor och djur.

 

Trelleborgshem är först ut i fastighetsbranschen med att installera Anolytechs lösning i stor skala.

 

– Det känns jobbigt att vara först. Men jag är glad att vi har gjort det, det känns bra och tryggt, säger Ricardo Klemensson.

 

Hans erfarenhet är att problem med legionella är vanligt och något som branschen inte gärna talar om, trots att det kan utgöra en livsfara. Legionellabakterierna kan orsaka den potentiellt dödliga sjukdomen legionärssjuka, som är en form av lunginflammation. Sjukdomen är framför allt farlig för äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar, och de flesta som smittas får i sig bakterierna i duschen.

 

Trelleborgshems framsteg inom legionellabekämpning innebär även potentiella energibesparingar. Genom att använda Anolytechs teknik kan de minska behovet av att höja vattentemperaturen, en vanlig men energikrävande metod för att kontrollera legionella.

 

Trelleborgshem vill nu testa att sänka temperaturen i VVC:n i en fastighet där legionellabekämpningen är installerad. VVC är det system där varmvatten cirkuleras för att de boende snabbt ska få varmt vatten. Inför det har bolaget haft kontakt med miljöavdelningen på kommunen.

 

– Vi sänker temperaturen till 45 grader och ska nu göra egenkontroller som visar att legionellan inte är kvar under ett halvår. Vi tar prover på VVC:n och kallvattnet i fyra stora höghus och skickar dem till ett ackrediterat labb, säger Ricardo Klemensson.

 

Trelleborgshems initiativ är inte bara ett steg mot en hälsosammare boendemiljö, utan även ett exempel på hur fastighetsbolag kan bidra till en mer hållbar framtid. Genom att välja Anolytechs teknik sätter de en ny standard för fastighetsförvaltning och visar vägen för andra aktörer inom branschen.

 

Läs artikeln från Byggkoll här 

Dela inlägget

Add Your Heading Text Here