Förebyggande miljövänlig desinfektion mot Legionella – för en tryggare badmiljö
Hotet om ett Legionella-utbrott ligger alltid över ett badhus och med jämna mellanrum dyker det upp rubriker om verksamheter som tvingats stänga och genomföra kostsamma saneringar. Så behöver det inte vara. Anolytechs unika system verkar förebyggande genom att kontinuerligt tillföra små doser av det miljövänliga desinfektionsmedlet AnoDes i vattensystemet. Legionellabakterierna får då aldrig en chans att etablera sig, och ni kan erbjuda en tryggare badmiljö för både besökare och medarbetare.
Bakteriefria och trygga vattensystem
Att kunna garantera ett bakteriefritt vatten och vattensystem är ett grundkrav i ett badhus. Besökare och medarbetare ska kunna känna sig trygga att vistas i fastighetens vattenmiljöer utan risk för att få i sig skadliga och ohälsosamma bakterier.
Men även om det inkommande vattnet är av hög kvalitet finns det inga garantier mot att Legionellabakterier följer med kallvattnet in. Väl där hittar bakterierna lämpliga skrymslen i rören att etablerar sig i. Bakterierna sprids sedan via vattendimma (aerosoler) som bildas vid olika tappställen som duschmunstycken, blandare och bubbelpooler.
Platstillverkad miljövänlig desinfektion
Anolytechs unika system säkrar ett bakteriefritt vatten och vattensystem genom kontinuerlig dosering av Anolytechs desinfektionslösning AnoDes i vattenledningarna.
Den bakteriedödande effekten i koncentrerad AnoDes är 200 gånger högre än i klor, men eftersom AnoDes tillverkas av endast vatten, salt och el innehåller det inte några farliga kemikalier. Det gör AnoDes både miljövänligt och ofarligt för människor. AnoDes påverkar inte heller vattnets smak eller lukt.
Tillverkningen av AnoDes sker på plats i en anläggning som ni hyr av Anolytech och som kopplas direkt till fastighetens vattensystem. Anolytech och Anodes följer Livsmedelsverkets föreskrifter (2001:30) om dricksvatten.
När är Legionella farlig?
Legionella är en bakterie som finns naturligt i sötvatten. Ute i naturen utgör den inte någon fara för människor, det är först då den tränger in i våra vattensystem som den kan orsaka sjukdom. När en människa andas in smittade vattendroppar angriper bakterierna lungorna och kan orsaka legionärssjuka. Sjukdomen är en allvarlig form av lunginflammation som i värsta fall kan leda till döden.
Bakteriefamiljen omfattar idag ca. 60 kända arter varav hälften kan vara farliga för människan. Legionella är en objektburen smitta, dvs den sprids mellan objekt och människa, inte från människa till människa. Att dricka eller bada i vatten som innehåller Legionellabakterier utgör ingen smittrisk.
Det är främst duscharna som sprider smitta
I badhuset är det är sällan de stora simbassängerna som är problemet i smitthänseende eftersom vattnet där kloreras regelbundet. Det är duschar, blandare och bubbelpooler som är de värsta smittbärarna och tillväxtområdena.
I duschmunstycken och andra liknande tappställen hittar Legionellabakterierna skrymslen att gömma sig och föröka sig i. När vattnet passerar munstycket och slås sönder bildas de bakteriesmittade aerosolerna som hamnar i inandningsluften.
Hela vattensystemet är en riskzon
Stillastående vatten är en perfekt miljö för Legionella-bakterierna. Men även med ett bra vattenflöde finns det risk att vattnet står still i blindledningar. Vid en översyn av vattensystemet bör sådana potentiella
tillväxtområden lokaliseras och avlägsnas. Det gäller särskilt i äldre badhus vars vattensystem kanske byggts om eller byggts ut i flera omgångar. Även snålspolande automatiska blandare och duschmunstycken kan vara en utmaning.
Det spelar dock ingen roll om vattensystemet är nytt eller gammalt, bakterierna kan ändå leta sig in i både kall- och varmvattenledningar. Men ju större och mer komplicerat vattensystem, desto större risk för tillväxt. Det är också avgörande hur vattenledningarna är dragna. Ligger de nära varandra kan varmvattnet värma upp kallvattnet till över 20 grader, vilket ökar risken för tillväxt.
Biofilm och bakterietillväxt
I vattenledningar bildas med tiden så kallad biofilm på insidan av rören. Biofilm består av olika mikroorganismer som Legionellabakterien lever på och gömmer sig i. Biofilmen blir på så sätt en perfekt grogrund för bakterietillväxt.
Med Anolytechs desinfektionssystem förhindras även bildandet av biofilm eftersom AnoDes effektivt och kontinuerligt avdödar alla typer av bakterier, virus, sporer, mögel och svamp. Finns det ingen biofilm, minskar möjligheten för Legionellabakterierna att gömma sig och AnoDes kan snabbt och enkelt avdöda de bakterier som eventuellt tagit sig in.
Legionella och vattentemperatur
Legionellabakterier är vilande i lägre vattentemperaturer men förökar sig i 20-45˚C, där 38˚C är optimal temperatur för tillväxt. Även om vattnet värms upp till över 70˚C i varmvattenberedaren/VVC, kan vattensystemet ändå innehålla Legionella. I skydd av biofilm överlever nämligen bakterierna temperaturer uppåt 70˚C.
Att regelbundet spola systemet med hett vatten är heller inte tillräckligt då spolningen inte åtgärdar bakterier i systemets ändpunkter, som duschslangar, duschmunstycken och blandare.
En annan vanlig riskfaktor i badhus är att duschar ofta har en förinställd temperatur på grund av skållningsrisken. Därför håller de flesta duschar 38° C, vilket är den optimala temperaturen för tillväxt av Legionella.
Förebyggande insatser är bästa sättet att hantera Legionella
Anolytechs system skiljer sig från traditionella metoder där desinficeringen sätts in först efter att problemen har uppstått och vattensystemet måste saneras, inte sällan med hjälp av skadliga kemikalier och till stora kostnader. Sådana reaktiva insatser tar endast bort symptomen för tillfället, men löser inte grundproblemet att bakterier hela tiden kan tillföras och spridas i vattnet.
Med Anolytechs förebyggande system elimineras bakteriernas tillväxtförutsättningar helt och hållet, eftersom små mängder av det bakterieavdödande AnoDes är ständigt närvarande i vattenledningarna. AnoDes fungerar även som en trygg barriär om det inkommande vattnet skulle försämras tillfälligt.
Skärpta regler kring preventiva insatser
WHO har klassat Europa som ett problemområde för Legionella, vilket föranlett EU att skärpa reglerna kring hur bakterierna ska bekämpas.
Att utföra egenkontroll och mäta vattentemperaturen i varmvattenberedare/VVC regelbundet räcker därför inte längre.
Idag krävs att fastighetsägaren arbetar preventivt för att förhindra smittutbrott överhuvudtaget, samt att det finns förutbestämda planer för åtgärder om ett utbrott ändå skulle inträffa. De skärpta reglerna är en del av det nya dricksvattendirektivet, i kombination med EU:s ”Right2Water”.
- Hypoklorsyra finns naturligt i vårt immunsystem där den effektivt bekämpar bakter
- Den bakteriedödande effekten i koncentrerad AnoDes är 200 gånger högre än i klor.
- AnoDes angriper bland annat proteiner i cellmembranen hos bakterier och andra skadliga mikroorganismer så att cellen brister och dör.
- Med AnoDes i vattensystemet kan ni minska vattenanvändande och kemikalieförbrukning samt spara energi.
- Desinfektionsinsatser som görs efter att problemen uppstått kan vara dyra och tidskrävande. Med AnoDes sker desinfektionen förebyggande och kontinuerligt vilket sparar både tid och pengar.
- När AnoDes förbrukats återgår det till sina beståndsdelar: 99,95 % vatten och 0,05 % biologiskt nedbrytbara ämnen. Det gör AnoDes helt riskfritt för både människa och natur.