Råneå badhus igenbommat efter larm om Legionella
Konsekvensen av Legionella i vatten i offentligt tillgängliga fastigheter blir tydlig i SVT’s inslag 230209 med text och bild av Micke Nyberg, samt att traditionella metoder som dyr spolning med varmt vatten ej löst problemen. Vår miljövänliga metod med kontinuerlig indosering av AnoDes skulle lösa problemen utan stora investeringar, eftersom vår affärsmodell bygger på att man hyr utrustningen för den löpande produktionen av AnoDes på plats.
Råneå badhus har varit stängt i en dryg månad på grund av svåråtgärdade legionellabakterier och det finns en risk för att det kommer att fortsätta så. En renovering kommer att kosta mångmiljonbelopp.
För två år sedan angav Luleå kommun kostnaden för renoveringsbehovet av Råneå badhus till 25 miljoner kronor under de närmaste tio åren och den summan kan nästan ha fördubblats sedan dess.
”Kostsam renovering”
Före jul upptäcktes Legionellabakterier på badhuset, som stängdes direkt, och kommunen spolade alla rör med minst 75-gradigt vatten – utan att lyckas lösa problemet.
– Det tyder på att det är ett större fel och nu måste vi gå igenom hela verksamheten och det kommer att bli kostsamt. Vi har ännu inte en tidsplan för det jobbet, säger Mattias Kenttä, sektionschef vid Luleå kommun.
”Vi ska inte nyinvestera”
Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) säger till SVT att den nya majoriteten ännu inte diskuterat framtiden för Råneå badhus.
– Men jag vet vad tidigare fullmäktige beslutat, att Gammelstads och Råneå badhus ska upprätthållas, men det ska inte nyinvesteras.