Legionella test
Legionella test

Misstänker ni Legionella i er fastighet?

Misstänker du att din fastighet kan vara drabbad av Legionella? Att utföra ett Legionella-test är det säkraste sättet att garantera att ditt vattensystem är säkert och fritt från oönskade Legionella-bakterier.

 

Vi erbjuder två olika tester:

 

Snabbtester: Ger ett resultat på ca 25 minuter, läsbart direkt på en sticka. Perfekt för snabba svar i utsatta områden och vid specifika tillfällen.

 

Labbtester: Också kallat odlingsprov, utförs av ett ISO 11731:2017 certifierat laboratorium, ger detta test ett exakt resultat och är giltigt som intyg enligt svenska regler. Resultat inom två veckor. Verksamheter som har krav att lämna in Legionella-prover behöver utföra odlingsprov.

SNABBTEST One Ultra – från Hydro Diagnostics

Produktinformation

Ett snabbt och noggrant lateralt flödestest som rekommenderas för högriskområden som kyltorn, vattentankar, fontäner, duschar, handfat, spa och pooler.

 

Användningsområde: Dricksvatten

Känslighet: 100 CFU/Liter

Hållbarhet: 18 månader från tillverkningsdatum

Pris: 995:- per test + moms och fraktkostnad

Snabbtest Legionella
Odlingstest Legionella
Odlingstest Legionella

Så här tester man för Legionella

Viktigt att förstå är att Legionellan kan sitta i olika delar av vattensystemet. Bakterien kan sitta lokalt i en blandare, duschslang, på kallvattnet eller varmvattnet.

 

Geografiskt olika tappställen

Är syftet att se om man har Legionella någonstans i systemet, är det bra att testa vid geografiskt olika tappställen i byggnaden. Gärna i periferin där omsättningen kan tänkas vara låg.

 

Är syftet att utreda var bakterierna sitter i systemet, måste man testa både kallvatten och varmvatten samt eventuell VVC och geografiskt olika platser på tappställen i fastighetskomplexet. Själva testet gör man genom att samla in vattenprover från de potentiella källorna.

 

Samlar in vattenprov

Vid odlingstester får man med ett emballage där man placerar vattenprovet och beställer upphämtning till labbet. Om man har köpt snabbtesterna följer man de medföljande instruktionerna och får ett resultat inom 25 minuter.

 

Vi erbjuder hjälp med provtagning

Om man känner sig osäker eller av andra anledningar vill få hjälp med provtagningen kan våra tekniker utföra testerna till er. Priset på detta är helt beroende på var i Sverige ni behöver utföra provtagningen samt hur många tester som ska göras. Kontakta oss gärna för en offert.

Vanliga frågor om Legionella-test

Som fastighetsägare har man skyldighet att säkerställa ett tryggt och säkert vatten till de som brukar det. 

 

Enligt det nya dricksvattendirektivet är det krav på att förekomst av Legionella-bakterier ska vara mindre än 1 000 CFU/liter, men direktivet säger även att vattnet ska vara hälsosamt och rent.

 

Miljöbalken, 9 §, säger: “Bostäder och lokaler för allmänna ändamål skall brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer och hållas fria från ohyra och andra skadedjur.”

 

Med detta menas att man är skyldig enligt lag att säkerställa ett säkert vatten till de som brukar en fastighet. Man bär alltså ansvaret om någon blir sjuk, oavsett antal bakterier i prov.

Frekvensen beror på flera faktorer, inklusive fastighetens storlek och användning. Har man en stor fastighet med ett komplext vattensystem kan man behöva göra tester flera gånger om året. Dock så rekommenderar vi att man tar prover minst en gång om året. 

Steg 1: Begränsa Risken
Det första steget efter att ha upptäckt Legionella är att omedelbart vidta åtgärder för att begränsa risken för exponering. Detta kan innebära att tillfälligt stänga av delar av vattensystemet eller implementera strikta användningsrestriktioner tills ytterligare åtgärder kan vidtas.

 

Steg 2: Vidta åtgärder
Har man väldigt höga halter av Legionella och man snabbt behöver få ner dem så kan man behöva sätta in en punktinsats som till exempel hetvattenspolning eller chockklorering.

 

Sanering med en punktinsats kan göras för att snabbt få ner Legionella-halterna men sedan bör man titta på en mer permanent lösning som håller bakterienivån nere. För jobbar man enbart med punktinsatser så är det bara en tidsfråga innan bakterierna kommer tillbaka.

 

Med Anolyechs metod så får du en permanent lösning som garanterar bakteriefritt vatten dygnet runt. Läs mer här.

 

Steg 3: Implementera Förebyggande Åtgärder
Efter sanering är det viktigt att implementera förebyggande åtgärder för att undvika framtida utbrott. Anolytech erbjuder en lösning för vattendesinficering för att säkerställa att ditt vattensystem är fritt från bakterier.

 

Vår metod säkerställer inte bara att befintliga bakterier elimineras utan förhindra också framtida tillväxt.

Vi på Anolytech samarbetar med seriösa partners för provtagning av Legionella.

 

Vi samarbetar med HydroDiagnostics när det gäller snabbtester och för labbtestar så samarbetar vi med Micans som är ett ISO-certifierat labb.

 

Med vår kampanj så erbjuder vi just nu bäst priser på Legionella-tester.

Då vi erbjuder en lösning för att bekämpa Legionella kan vi även hjälpa till om något av proverna visar positivt. 

Beställa Legionella-test här

Är Legionella ett problem i Sverige?
Play Video about Är Legionella ett problem i Sverige?

VAR MAN TESTAR FÖR LEGIONELLA

Relevanta länkar

Desinfektionssystmet
Systemet

Desinfektionssystemet

Vad är AnoDes
Vad är AnoDes

Vad är AnoDes

hållbar desinficering
Hållbar

Hållbar desinficering

våra certifikat
Certifikat

Våra certifikat